T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlıkta Verimlilik, Kalite ve Akreditasyon Dairesi Başkanlığı
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlıkta Verimlilik, Kalite ve Akreditasyon Dairesi Başkanlığı

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Sıkça Sorulan Sorular

Güncelleme Tarihi: 03/11/2016


Burada Güvenli Cerrahi uygulamaları ile ilgili sıkça sorulan soruları bulabileceksiniz. Şunu belirtmemiz gerekir ki, eğer kurumunuzda Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi halen kullanılmakta ise 2. bölümde iletilen sorular daha fazla ilginizi çekecektir.

I. KONTROL LİSTESİNİN ÖNEMİ İLE İLGİLİ SORULAR

1.Soru: Neden kontrol listesi önemlidir?

Cevap: Dünya‘da yılda 234 milyon ameliyat yapılmakta, bu da yaklaşık 25 kişide 1’e denk gelmektedir. Yapılan bu ameliyatlarda görülen yaklaşık 7 milyon komplikasyonun yarısı önlenebilir komplikasyonlardır.

2. Soru: Kontrol listesi nedir ve nasıl gelişmiştir?

Cevap: Dünya üzerinde uygulanan cerrahi işlemlerde hasta güvenliğini geliştirmek için uluslar arası bilirkişilerden oluşan bir grup tarafından geliştirilmiştir. Anestezistler, cerrahi hemşireler, cerrahlar, hastalar ve diğer uzmanlardan gelen veriler değerlendirilmiştir.  Yapılan pilot çalışmanın sonuçları New England Journal of Medicine‘de 2009 yılında yayınlanmış ve kontrol listesi kullanımının cerrahi komplikasyon ve ölüm oranının %30 azalttığı ispatlanmıştır.

3.Soru: Kontrol listesi ne içerir?

Cevap: Kontrol Listesi ameliyat ekibi arasında koordinasyon sağlayacak şekilde ‘Klinikten ayrılmadan önce’ ve ameliyathanede ‘Anestezi verilmeden önce’,  ‘Ameliyat kesisinden önce’ ve ‘Ameliyattan çıkmadan önce’ bölümlerinden oluşur. 

II. UYGULAMA İLE İLGİLİ SORULAR

1.Soru: Bulunduğum hastane birçok ameliyat odası bulunan oldukça büyük bir hastane. Böyle bir hastanede kontrol listesi uygulamasını nasıl kullanabilirim?

Cevap:  Bu durumda izlemeniz gereken yol öncelikle bir ameliyat odasından başlamak olmalıdır. Bu da fazla gelirse tek bir hekimle bu işe başlayabilirsiniz. Uygulama sonucunda elde ettiğiniz sonuçları tüm hastane ile paylaşmanız durumunda kontrol listesini tüm ameliyathanede uygulamaya geçirmeniz daha kolay olacaktır.

2. Soru: Tüm bu kontrolleri zaten yapıyoruz. Neden bir de liste kullanmamız gerekiyor?

Cevap: Sizin hastanenizde bu kontrol listesinde olan durumlar halen kontrol ediliyor olabilir. Ancak şu bir gerçek ki, bazen tüm bu kontrollerin yapıldığını garanti etmek mümkün olmamaktadır. Kontrol listesi, bu önemli güvenlik basamaklarının her vakada ve her ameliyatta yapılmasını sağlamaktadır.

3.Soru: Ameliyat ekibimiz tüm gün boyunca beraber çalışıyor. Her vakada kendimizi tanıtmamız gerekir mi?

Cevap: Tanışma için en kritik zaman günün başlangıcıdır. Gün içerisinde ekibe yeni biri katılmadığı takdirde tanıtım işleminin her seferinde yapılmasına gerek yoktur.

4.Soru: Kontrol Listesini kim başlatmalı?

Cevap: Güvenli Cerrahi Kontrol ListesiTR’ nin 1. bölümünün hastanın yattığı serviste hemşire veya sağlık personeli tarafından yapılacağı açıktır. Ameliyathanede yapılacak 3 bölüm için ise ayrı liste sorumlusu belirlenmelidir. Tercih edilen sirküle hemşirenin yapmasıdır. Bunu sağlayamayan kurumlar için kurum ameliyat ekibinden her hangi birini belirleyebilir. Şunu unutmamak gerekir ki, liste sorumlusu listede kontrol edilen durumların yapılıp yapılmamasından değil durumun kontrol edilmesinden sorumludur.

5.Soru: Kontrol Listesi saklanmalı mıdır?

Cevap: Cerrahi kontrol listesi tamamlandıktan sonra hasta dosyasına konarak arşivlenmelidir.

6.Soru: Bana ne faydası var?

Cevap: Kontrol listesini kullanmanız, cerrahi komplikasyon ve ölüm oranlarını azaltarak sizi hastanede lider konuma getirecektir.

7.Soru:  Ameliyat odasında zaten çok meşgulüz. Bu değerli vaktimizi harcamak anlamına gelmiyor mu?

Cevap:  Ameliyat ekibi tarafından rutin olarak kullanılmaya başlandıktan sonra çok küçük bir ekstra zaman gerektirir. Ayrıca önceden yapılan hazırlıkların kontrol edilmesi ile ameliyat sırasında olan, bazen geri dönüşü olmayan ekstra bekleme sürelerini de azaltmış olacaktır.

8.Soru: Kontrol listesini uygulamaya kesin olarak karşı çıkan klinisyenler için ne yapmak gerekir?

Cevap:  Önce bu projede yer almak ve lider konuma gelmek isteyenler için gücünüzü harcayın zamanla karşı olanlar da sizin yanınızda yer alacaktır.

Konu ile ilgili her türlü soru, görüş ve önerilerinizi skskalite@gmail.com adresine iletebilirsiniz.